Krāsnis, kamīni, kamīnkrāsnis – kas ir kas – ULRICH BRUNNER GmbH

04.05.2022

Ikviens, kurš kādreiz ir interesējies par šo jautājumu, noteikti ir saskāries ar vairākiem krāšņu un kamīnu veidiem un to apzīmējumiem. Turklāt visas ierīces izskatās gandrīz vienādi: visur ir sildelements ar stikla durvīm . Bet kā var noteikt, vai tā ir krāsns, kamīns vai kamīnkrāsns?

Mēģināsim paskaidrot, kādas ir šo ierīču atšķirības un priekšrocības. Sāksim ar, iespējams, vispazīstamāko malkas apkures sistēmu:

Krāsnis

Podiņu krāsns gadsimtiem ilgi ir bijis ļoti populārs siltuma avots. Agrāk krāsnis galvenokārt būvēja no podiņiem, jo tie izgatavoti no māla, ir ar lielu akumulācijas spēju un viegli kopjami. Podiņu krāsnis bija arī gaumes, modes izpausmes, un arī statusa simbols.

Papildus krāsns podiņiem, ārējā apvalka dizainā,savu vērtību tagad ir pierādījuši arī citi materiāli, piemēram, metāls, akmens vai apmetums. Dažādie materiāli rada daudzveidību. Katrai podiņu krāsnij nepieciešams individuāls plānojums, kas piešķir tai unikālitāti.

Pamata krāsnīs uguni aizdedzina krāsns kurtuvē (izbūvēta no šamota) – “mutē”. Dūmgāzes, kas rodas malkas sadedzināšanas rezultātā, plūst caur krāsns korpusā iebūvētā sildmūri. Šī masa uzglabā dūmgāzēs esošo siltumenerģiju un vairākas stundas izdala to dzīvojamā telpā. Šis princips nodrošina augstu efektivitāti ar maksimālu enerģijas ieguvi un zemām emisijām.

Ir arī citi krāsns veidi:

Siltā gaisa krāsns

Siltā gaisa krāsns konstrukcijā tiek izmantotas čuguna krāsns kurtuves.

Papildus izstarotajam siltumam siltā gaisa krāsnis telpā izdala arī siltu gaisu: vēsais telpas gaiss, kas caur pamatnes atverēm ieplūst krāsns iekšienē, tiek uzkarsēts uz kurtuves ārējām sienām un paceļas augšā.

Kombinētā krāsns

Arī šāda veida krāsns izdala gan siltu gaisu, gan izstaro siltumu. Kombinētā krāsns sastāv no čuguna krāsns kurtuves un sildmūra. Tomēr atšķirība no siltā gaisa krāsns slēpjas reakcijas ātrumā: siltumenerģija no krāsns kurtuves plūst caur iekšējo akumulējošo masu, un tāpēc ir nepieciešams daudz ilgāks laiks, lai izstarotu siltumu telpā.

Hipokautiskā krāsns

Hipokautiskā krāsnī ir papildus slēgta gaisa kontūrs, kas cirkulē tikai krāsns iekšpusē un silda siltuma akumulatoru un podiņus. Ārējais apvalks izdala siltumu lielās platībās, bieži vien divos stāvos. Tomēr mūsdienās šo veidu izmanto reti.

Atvērti un slēgti kamīni

Pamatā ir divi dažādi veidi: atvērtie un slēgtie kamīni.

Atvērts kamīns

Atvērts kamīns viesistabā rada romantisku atmosfēru un nesamākslotu "ugunskura izskatu". Tomēr ir svarīgi zināt, ka šāda veida kamīns ļauj lielam gaisa daudzumam izplūst ārā no telpas pa skursteni. Tādējādi, kad atvērtais kamīns deg, to var uzskatīt par "telpas ventilācijas sistēmu", un tāpēc tas ir mazāk piemērots apkurei, vairāk romantiskas atmosfēras radīšanai.

Mūsdienās tiek izmantotas blīvas būvniecības metodes, kas nodrošina minimālus siltuma zudumus. Lai nodrošinātu nevainojamu kamīna darbību, līdz kamīnam ir jāizbūvē mākslīgais gaisa pieplūdes kanāls.

Slēgts kamīns

Citādi ir ar apkures kamīniem vai slēgtiem kamīniem, kas aprīkoti ar stikla durvīm.

Slēgtās sadegšanas kameras dēļ kamīns tagad darbojas līdzīgi kā krāsns, taču tam ir salīdzinoši, laika ziņā, īsāka siltumatdeve. Kamīns ar kurtuvi telpu var uzsildīt efektīvi, bet atdzišanas process notiek straujāk. To gan var palielināt izmantojot dažādus papildus akumulējošus elementus.

Šāda tipa kamīni galvenokārt ir paredzēti kā papildus apkures ierīces, kas, pateicoties formu daudzveidībai, var papildināt mūsu dzīves telpas interjeru un noskaņu tajā.

Sistēmas ierīces

Moduļu kamīnkrāsnis

Moduļu kamīnkrāsnis var salīdzināt ar moduļu māju. Saliekamās detaļas ir jāsamontē speciālistam. Salīdzinošu lētāku krāsni var izveidot ļoti īsā laikā, un to var izmantot nekavējoties.

Kompaktās krāsnis

Šīs krāsns pamatā ir neliels akumulējošai modulis. Pateicoties tā kompaktajai kolonnas formai, varam stundām ilgi baudīt siltumu pat arī no nelielu malkas daudzuma. Šim krāsnis ir gan apaļas, gan kantainas. Apdarē var izmantot gan krāsns podiņus, gan apmetumus.

Galvenā atšķirība no sistēmas krāsnīm ir tāda, ka mazie akumulācijas moduļi var uzglabāt vairāk siltuma, pateicoties akumulējošai masai, caur kuru plūst dūmgāzes.

Moduļu kamīni

Moduļu kamīni ir īpaši piemēroti tiem, kas vēlas ietaupīt naudu, laiku un kuriem ir nepieciešamība pēc papildus siltuma. Viesistabā būs ātri jūtams siltums. Atdzišana pēc izdegšanas beigām notiek samērā ātri. Moduļu formu un izmēru daudzveidība dod iespēju ierīkot šādus kamīnus pat nelielās telpās.

Un tas nav viss…

Piemērotāko variantu tieši sev iesakām izvēlēties konsultējoties ar speciālistu.